Historie

Oprichting
FC Gulpen is op 10 maart 1940 opgericht door Sjeng Benen (overleden in 1991) en Sjaak Kockelkoren, twee maanden voordat de 2e wereldoorlog uitbrak. Daarmee startte de historie van het huidige FC Gulpen. Voor die tijd werd in Gulpen ook al georganiseerd voetbal gespeeld. Galopia (1920), Excelsior (1926-1930) en RK GVV zijn namen die opduiken bij een zoektocht naar het verleden. Deze clubs zijn echter niet aangemerkt als (rechts)voorgangers van het huidige FC Gulpen.In het jaar van oprichting werd met twee elftallen deelgenomen aan de competitie van de Afdeling Limburg. In die beginjaren vielen er ook al successen te vieren. Het tweede elftal werd in seizoen 1942-1943 ongeslagen kampioen. In het seizoen 1943-1944 werd het eerste elftal kampioen in de afdeling Limburg na het winnen van een beslissend duel tegen Eperheide (4-1). Vervolgens wist het vlaggenschip ook de promotiewedstrijden tegen Leonidas Wolder uit Maastricht en VVH uit Heerlen te winnen, waardoor het promoveerde naar de KNVB. De jaren daarna hadden de onzekere oorlogstijd, militaire dienst en het vertrek van de Indiëgangers invloed op de resultaten van het 1e elftal en de vereniging. In 1946 werd - mede op aanbeveling van de geestelijk adviseur Keulen - het eerste jeugdelftal ingeschreven. Op 7 april 1946 speelde FC Gulpen haar eerste wedstrijd tegen een buitenlandse tegenstander. Er werd aangetreden tegen FC Aubel op het terrein gelegen aan de Laan Kasteel Neubourg.

Velden
In het noemen van het terrein aan de Laan naar Kasteel Neubourg schuilt ook een stuk historie. FC Gulpen speelde op diverse locaties in het dorp. Het eerste speelveld was gelegen aan de Rosgats. Het betrof een stuk grond dat eigendom was van locale gashouder. Vervolgens werd, zoals hierboven genoemd, kort gespeeld op een speelveld in “De Laan” (Laan naar kasteel Neubourg). Vervolgens verhuisde de club terug naar de Rosgats. Het volgende station werd het terrein van de familie Leclerq, aan de Wieldergracht (“de Gracht”). Dat veld was daarvoor de thuishaven geweest van Wijlre’se Boys. In 1952 beschikte FC Gulpen aldaar zelfs over een eigen kleedgelegenheid. Later werd gespeeld in Cartils, maar dat terrein bleek op grondgebied van de toenmalige gemeente Wittem te liggen, waardoor daar slechts kort werd gespeeld. Sinds 1962 speelt de club haar thuisduels op het Sportpark ‘Aan de Ringweg’, dat is gelegen aan de Ringweg. Het complex onderging in 2011 een grondige opknapbeurt, waarbij de kantine en kleedlokalen werden gerenoveerd, er een parkeerterrein voor de ingang werd aangelegd én, last but not least, een kunstgrasveld in gebruik werd genomen. Het vernieuwde complex werd geopend met een oefenwedstrijd tegen Fortuna Sittard (1-12).

Leden
Bij de start van de club in 1940 waren er amper 20 leden. In april 1951 bestond het ledenbestand uit 70 leden. Op dit moment telt de club ongeveer 300 leden. De club heeft sinds 2017 een samenwerkingsverband wat betreft de jeugdleden met RKVVM en SV Sibbe onder de naam SJO Krijtland.

1e elftal
Gedurende haar hele bestaan vertoefde het eerste elftal van FC Gulpen voornamelijk in de 4e klasse. Gerekend vanaf seizoen 1947-1948 tot 2018/2019 kwam het vlaggenschip 28 seizoenen in de 4e klasse uit. 10 seizoenen speelde de hoofdmacht in de 3e klasse en 7 seizoenen in de 2e klasse met een knappe 2e plaats in seizoen 76/77. Daarnaast waren er mindere jaren, namelijk 10 seizoenen in de 5e klasse, 1 seizoen in de 6e klasse en 2 seizoenen in de toenmalige Afdeling Limburg.

Bekende voetballers uit Gulpen
Gulpen is in het verleden een goede bodem gebleken voor voetbaltalent. Zo speelde Gulpenaar Peter Benen maar liefst 263 wedstrijden voor Fortuna ’54 en fusieclub FSC, en was hij daarna hoofdtrainer bij verschillende clubs. Zijn broer, Jan Benen, kende ook een mooie profcarrière. Hij speelde 181 wedstrijden voor de Sittardenaren en stond daarna ook nog onder contract bij Go Ahead Eagles en het Belgische Waterschei, dat later via een fusie zou opgaan in Racing Genk. Een naam die in de Gulpense voetbalannalen niet mag ontbreken, is die van Huub Bisschops. De in 1934 geboren Bisschops speelde tussen 1954 en 1960 in dienst van het befaamde Rapid JC, de voorloper van het huidige Roda JC. Guus Hupperts, geboren in Heerlen, is opgegroeid in Gulpen op een steenworp afstand van de voetbalvereniging. Het talent van Guus werd al snel opgemerkt door de Roda-scouts, waarna Hupperts net als broer Dirk al op jonge leeftijd de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Roda JC. Na deze succesvol doorlopen te hebben, debuteerde hij op 17 oktober 2010 onder Harm van Veldhoven in de hoofdmacht. Thans speelt Guus bij KSC Lokeren in België.