Clubnieuws

 • Hub Schols speelde voor Gulpen drie wedstrijden op één zondag

  Hub Schols speelde voor Gulpen drie wedstrijden op één zondag

  Jan Somers heeft zijn boek over de geschiedenis van het voetbal in Gulpen aangevuld met een hoofdstuk over ‘de twaalfde man´. In dit geval: de 90- jarige Hub Schols.

  Aan de kapstok hangt nog steeds een sjaal van FC Gulpen. Voor Hub Schols bestaat maar één voetbalclub, en dat is FC Gulpen. De 90-jarige oud- schoolmeester praat nog steeds vol passie over ‘zijn´ clubje, dat hem voor zijn trouw al eerder heeft benoemd tot erelid.
  De broers Jo en Jan Somers, lid van de heemkunde­vereniging Galopia, hebben d´r Hub regelmatig bezocht in zijn flatje in Geleen om met hem te praten over voetbal en FC Gulpen. Jan heeft Hubs verhaal toegevoegd aan zijn in 2016 verschenen boek over de geschiedenis van het voetbal in Gulpen. „De anekdotes die Hub zich nog herinnert, zijn een hele mooie aanvulling op mijn verhaal", legt hij uit.

  Als kind was Hub in Gulpen altijd aan het voetballen. Op straat, of op een van de ‘weitjes´ rond het dorp. „ Ik woonde in het gebied rond de Looierstraat en de Nieuwstraat", vertelt hij. „In die tijd noemden ze dat ‘het Villapark´ omdat er vroeger een park was geweest. We voetbalden tegen jongens uit de andere straten. Dat ging er soms fel aan toe, want de eer van jouw buurtje stond immers op het spel."

  Hubke moest wachten tot hij twaalf jaar was om lid te kunnen worden van FC Gulpen, de opvolger van legendarische clubs als Excelsior en Galopia. „Nu kunnen kinderen al vanaf een jaar of zeven op voetbal", legt Jan uit, „maar in die tijd had je alleen de B- en de A-jeugd."
  FC Gulpen speelde in die eerste jaren na de oorlog op verschillende plekken in en rond het dorp. „Het was lastig om hier een weiland te vinden dat vlak en niet al te nat was", legt Hub uit. „Op een gegeven ogenblik speelden we op een terrein langs de Wieldergracht, tussen Gulpen en Wijlre. De Gulp en de Geul liepen daar vlak langs ons voetbalveld. Als de Gulp na een felle regenbui overliep, stond ons veld blank."

  Hub stond al vlug in het eerste elftal. „We moesten met de B-jeugd in Vaals spelen", vertelt hij. „De trainer van het tweede had te weinig spelers en vroeg of ik na mijn wedstrijd kon doorfietsen naar Vijlen, waar ik één helft meespeelde met de reserves. Daarna spurtten we op onze fiets naar Gulpen voor de thuiswedstrijd van het eerste. Ook daar viel ik de tweede helft in. Drie wedstrijden op één zondag dus, dat kon toen nog."

  Verschillende spelers van FC Gulpen maakten de sprong naar het profvoetbal. Hub Bisschops, de broers Jan en Peter Benen. Maar Hub kreeg nooit een aanbod van een andere club. „Dat had ook geen enkele zin gehad", benadrukt hij, „want ik was toch nooit weggegaan bij FC Gulpen."

  Op Koninginnedag won hij met zijn elftal ooit een toernooitje. Als aanvoerder kreeg hij een mooie bokaal en twaalf zilveren guldens - voor iedere speler één. „Kreeg ik toch een brief van de KNVB dat ik vooraan als prof werd beschouwd" , zegt hij. „De burgemeesten en de deken moesten eraan te pas komen om dat bij de KNVB in Sittard weer van tafel te krijgen..."

  Het boek ‘Meer dan honderd jaar de wei op´ is per e-mail te bestellen bij auteur Jan Somers: jan.somers1@gmail.com.

 • Jaarvergadering 30 november 2023

  Jaarvergadering 30 november 2023

  Het bestuur nodigt iedereen uit de Algemene Ledenvergadering (ALV) bij te wonen op donderdag 30 november 2023. Aanvang 19:30 uur. De stukken voor de ALV zijn op te vragen via info@fcgulpen.nl. Zorg dat je er bij bent! Deze uitnodiging geldt ook voor de ouders van onze jeugdleden.

  Aanvang: 19.30 uur
  Locatie: Kantine FC Gulpen aan de Ringweg

  AGENDA
  Opening van de vergadering
  Ingekomen stukken en mededelingen
  Notulen ALV 2022
  Bestuursformatie & Aftreedrooster bestuur
  Verslag Secretaris
  Vaststelling contributies 2023/‘24
  Verslag Jeugdcommissie SJO Krijtland
  Verslag voorzitter
  Financieel jaarverslag (incl. begroting 2023-2024 en kascontrole)
  Verkiezing kascommissie
  Rondvraag
  Sluitiing

  Met sportieve groet,
  Bestuur FC Gulpen

 • Opbrengst Rabo Clubsupport

  Opbrengst Rabo Clubsupport

  De opbrengst van de Rabo Clubsupport 2023 voor FC Gulpen: € 804,30

  Dankjewel aan iedereen die op onze club heeft gestemd, wat een mooi bedrag!

 • Algemene ledenvergadering 6 oktober afgelast

  Algemene ledenvergadering 6 oktober afgelast

  De Algemene Ledenvergadering van vrijdag 6 oktober is afgelast en zal worden verplaatst naar een nader te bepalen datum.

 • Vacature Grensrechter

  Vacature Grensrechter

  Voor het aankomende seizoen 2023-2024 zijn we bij FC Gulpen per direct op zoek naar een enthousiaste grensrechter om ons eerste elftal te versterken. Ons eerste elftal komt uit in de derde klasse en speelt zowel thuis als uitwedstrijden op zondag om 14:30 uur.

  Als jij interesse hebt in deze rol, of als je iemand kent die mogelijk geschikt zou zijn, horen we graag van je.

  Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze bestuursleden of een e-mail te sturen naar info@fcgulpen.nl als je geïnteresseerd bent of meer informatie wilt.

  We zien ernaar uit om met je in gesprek te gaan en samen een succesvol seizoen tegemoet te gaan!

 • PLUS Kleijnen Gulpen sponsort de komende zes jaar FC Gulpen

  PLUS Kleijnen Gulpen sponsort de komende zes jaar FC Gulpen

  FC Gulpen heeft voor een periode van liefst zes jaar een nieuwe hoofdsponsor: PLUS Kleijnen Gulpen, de succesvolle supermarkt van Fabienne Kleijnen en Peter Peters in de Passage. Het resultaat van een geslaagde zoektocht door Joop Delissen en John Curfs van de club van 50, opgericht in 2011 om de club op allerlei gebieden financieel te ondersteunen. Het lag dan ook voor de hand dat de naam van de nieuwe hoofdsponsor vrijdagavond 30 juni werd gepresenteerd bij de jaarlijkse bijeenkomst van de club van 50 met de eigen leden, sponsors, het bestuur, vrijwilligers en de twee supportersgroepen van de derdeklasser.

  De avond begon ook deze keer met een actueel voetbalonderwerp. In Schenkerij Belge werd Rob Servais, de nieuwe manager voetbalzaken van Roda JC, geïnterviewd door Tjeu Seeverens, zoals hij dat in het verleden op verzoek van de club van 50 al deed met o.a. Ruud Brood en Foppe de Haan. Servais bleek een aangename spreker met een helder en goed doordacht verhaal over wat nodig is om bij de Roda JC-supporters het vertrouwen weer terug te winnen. Voor de meeste aanwezigen was het een verrassing te horen welke ruime internationale ervaring Rob Servais als trainer al heeft opgedaan.

  Buuttereedner Fer Naus uit Roermond, meervoudig buuttekampioen, gebruikte het winnen van miljoenen bij de Vriendenloterij als rode draad voor zijn spervuur aan woordgrappen. Met deze keer Joop Delissen als dankbaar ‘slachtoffer‘ om ervoor te zorgen dat die voor velerlei uitleg vatbaar waren. Het bleek een goede warming-up voor de presentatie van de nieuwe hoofdsponsor, gekoppeld aan de nieuwe kledinglijn voor alle teams. Traditiegetrouw prijkt de naam van de hoofdsponsor de komende seizoenen op de shirts van het eerste elftal. Het tweede en derde elftal, de veteranen en het 7x7-team hebben elk een eigen shirtsponsor, maar PLUS Kleijnen is de hoofdsponsor voor en van de hele vereniging.

 • De Groene Jongens halen de krant!

  De Groene Jongens halen de krant!

  Legioen van vrijwilligers draagt FC Gulpen met humor; van bestuur tot ‘groene jongens‘

  Vandaag om 15:00 door Door Ton Reijnaerts
  Erevoorzitter Joop Delissen (tweede van links) is bij FC Gulpen één met een team van elf andere ‘Groene Jongens‘.Afbeelding: Johnny Curfs

  FC Gulpen bekroonde een topseizoen met het kampioenschap in de vierde klasse en promotie naar de derde klasse. Het was ook een beloning voor de vele vrijwilligers die de vereniging dragen.
  Ze hebben ervoor gewerkt. De hele week, het gehele seizoen door. Niet alleen de gladiatoren op het speelveld, maar óók het legioen vrijwilligers dat FC Gulpen draagt. Terreinknecht Boudewijn en elf andere ‘groene jongens‘ die snoei- en onderhoudsklussen doen.
  Elly, dochter van oud-terreinknecht Sjef Wolfs, die al een kwart eeuw de tenues wast. En daarbij ook nog poetswerk doet. Jean en Tiny in de kantine, die er altijd zijn. De kaartjesverkoper, de zeven bestuursleden, waaronder volgens goede Gulpense traditie ook een vrouw (Chyara);
  allen zetten ze zich al tijden onbaatzuchtig in voor FC Gulpen. Veelal ‘liefdewerk oud papier‘.

  Stapelen
  Neem Joop Delissen. De supervrijwilliger stond aan de wieg van de Nacht van Gulpen en het jeugdcarnaval in Gulpen. Bij FC Gulpen was hij onder andere jeugdleider, twintig jaar clubsecretaris en drie periodes voorzitter. Delissen is een regelneef van de buitencategorie. Hij regelt zo
  veel sponsorborden dat Gulpen die bijna driehoog moet stapelen. Hij regelde ook dat de complete jeugd van FC Gulpen in het nieuw werd gestoken en dat Plan Keukens een nieuwe keuken in de kantine sponsorde.
  Ook op 78-jarige leeftijd is FC Gulpen-erevoorzitter nog vrijwel dagelijks op het complex te vinden. Werken met de andere ‘groene jongens‘. Zaken regelen. Het wel en wee van de club bespreken. Voor Delissen is het een vanzelfsprekendheid, waaraan je verder geen woorden hoeft
  vuil te maken. „Ik hoef niet meer in de publiciteit. Zet anderen mensen van de vereniging maar in de spotlight", zegt hij op gedecideerde toon.

  „Ja, dat is Joop ten voeten uit", glimlacht Johnny Curfs. „Maar voor Joops verdiensten kun je alleen maar een diepe buiging maken. Daarom hebben we hier voor de kantine ook een Joop Delissen-plein aangelegd."
  Joop Delissen (links) en Johnny Curfs. Foto: Torena

  Spilfunctie in gemeenschap
  Het traditionele verenigings- en cultuurbeeld van FC Gulpen wordt ook al langdurig door Curfs uitgedragen. Als bestuurslid algemene zaken regelt de oud-voetballer alles buiten het voetbal om. En dat is ontzettend veel, want FC Gulpen vervult een spilfunctie in de Gulpense gemeenschap.
  Dit vertaalt zich in talrijke activiteiten op het complex. Van een oefenende harmonie tot jeugdspel. FC Gulpen bruist en leeft.
  En de humor is nooit ver weg. „Op 1 april belde Joop dat ik met spoed naar het complex moest komen. Ik zei: ‘ik kan echt niet, ik ben aan het werk buiten de provincie.‘ Plots kreeg ik allemaal berichtjes op mijn telefoon. Op Facebook waren foto‘s verschenen van de ‘Johnny Curfs Arena‘, in Gulpen.
  Hadden de mannen hier voor het complex een groot bord geplaatst met ‘Johnny Curfs Arena‘." Met een brede grijns: „Op het gebied van humor wordt hier over alles goed nagedacht. Het laatste reclamebord dat tegenstanders zien als ze het complex verlaten is dat van ‘Lilian Habets uitvaarten‘, uit
  Gulpen. „Punten kwijt, en dan stap je uit de kantine en word je geconfronteerd met de ‘laatste gang‘, dat hakt erin."