In gesprek met de voorzitter | Deel 2: “Hoofdsponsor SJO van onschatbare waarde"

In deel twee van het driedelig interview met Jos Prevoo gaat de voorzitter van FC Gulpen in op twee zaken: de SJO Krijtland en de algemene staat van de vereniging.


Want het is natuurlijk iets ‘nieuws´, die SJO: de samengevoegde jeugdafdeling van FC Gulpen, RKVVM Margraten en SV Sibbe. Drie verenigingen in, zoals de naam al doet vermoeden, het Krijtland, die de handen ineen slaan en daarmee hun jeugdspelers een dienst bewijzen. Inmiddels is het seizoen al een aantal weken oud en begint de zaak te draaien.

Positief
De eerste ervaringen zijn volgens Prevoo louter positief. “We werkten natuurlijk al samen met combinatieteams, maar met de driejarige overeenkomst voor de SJO hebben we ons aan elkaar geconformeerd en is de ‘vrijblijvendheid´ verdwenen. Dát is de winst. Het mooie is dat RKVVM, Sibbe en FC Gulpen op basis van gelijkwaardigheid de krachten bundelen."

Meerwaarde en noodzaak
Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan, zou je zeggen. De eensgezindheid is echter groot, benadrukt Prevoo. “Iedereen ziet de meerwaarde en de noodzaak. Daarbij moet iedereen wat loslaten, maar dat hoort erbij. Ik ben echt héél blij met deze samenwerking." Een gezamenlijk jeugdbeleid zit volgens de clubvoorzitter in de pijplijn, maar de eerste ‘winstpunten´ hebben zich al aangediend, ziet ook Prevoo. “We putten nu uit een bestand van drie clubs. Dat zorgt voor verlichting bij het vinden van jeugdleiders. Ook zijn er nu zo´n vijf mensen die de complete jeugdafdeling aansturen en is het niet meer zoals voorheen dat twee mensen per club zich het licht uit de ogen werken."

Trots
In totaal omvat de SJO Krijtland 24 teams. “Prestatief en recreatief", vervolgt Prevoo, die ook goed nieuws heeft over de bekostiging. “Binnenkort wordt er een hoofdsponsor voor de complete SJO gepresenteerd. Die zal dan ook op de borst van alle shirts gaan prijken. Zoiets is van onschatbare waarde en daar zijn we stiekem ook enorm trots op." Verder blijft de club, ondanks dat de SJO een aparte entiteit is, ‘gewoon´ subsidie ontvangen van de gemeente Gulpen-Wittem. “Die subsidiestroom blijft voor alle betrokken clubs gehandhaafd in hun eigen gemeente."

Verbondenheid
Maar loop je als club met deze SJO-constructie niet het risico dat jeugdspelers een stukje binding verliezen met FC Gulpen, en wellicht zelfs ná die jeugdafdeling voor de seniorenteams van een andere club kiezen? Prevoo ontkent dat stellig. “Nee, die angst hebben we niet. Iedereen blijft uiteindelijk ook verbonden aan zijn of haar ‘eigen club´, en we hebben goede afspraken gemaakt dat we ook niet aan elkaar spelers gaan trekken." Een andere vervolgvraag is of deze verstrekkende samenwerking met Sibbe en RKVVM op termijn nóg verder doorgevoerd zou kunnen worden. “Die vraag hebben wij onszelf echter nog niet gesteld", zegt Prevoo. “Vooralsnog beperken we ons tot de jeugdafdeling."

Kerngezond
De jeugd heeft de toekomst; het is een gevleugelde uitspraak. Positief is dat het aantal jeugdleden bij FC Gulpen inmiddels stabiel is, nadat het in de afgelopen jaren was teruggelopen. Als het telraam van de clubvoorzitter klopt, telt de club nu in totaal zo´n 325 leden. Ook financieel ziet het er goed uit, verzekert de opgetogen Prevoo. “Als club zijn we kerngezond. En dan is zo´n nieuwe hoofdsponsor voor de SJO, een gigantisch bedrag, natuurlijk fantastisch."

In het derde en laatste deel van het drieluik bevragen we FC Gulpen-voorzitter Jos Prevoo over de AVG, vrijwilligers én de toekomstbestendigheid van de club.


Geplaatst op: 30-10-2018